środa, 7 grudnia 2016

Puddingi z chia

Od jakiegoś czasu eksperymentuję z puddingami na bazie nasion chia. Desery te są zaskakująco łatwe do przygotowania, do tego smaczne, zdrowe i nie zawierają cukru. Co więcej, jeśli odkryje się właściwe proporcje nasion do płynu, w przygotowaniu przepysznego deseru ograniczyć może nas jedynie nasza wyobraźnia lub... zawartość lodówki czy spiżarni 😉

Zdjęcie ze strony https://www.alezielonysklep.pl
Dla mnie idealne proporcje nasion chia do płynu (przy czym nie jest to płyn całkiem rzadki jak woda) to 50 g nasion na 400 ml płynu.

Pudding z mlekiem kokosowym i musem z mango
Składniki (na 4 porcje):
- 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
- 1 mango *****
- 50 g nasion chia
- kilka malin (mogą być mrożone) ***
- łyżka syropu z agawy (do posłodzenia, można pominąć)

Przygotowanie:
Pudding
Mleczko kokosowe wymieszać z nasionami chia i syropem z agawy. Następnie przelać do szklaneczek, w których deser będzie serwowany i włożyć do lodówki. Deser powinien być w lodówce aż zgęstnieje (około 3 godzin).

Mus z mango
Mango obrać ze skórki i pokroić na kawałki, zblendować. 

Mus rozłożyć do szklaneczek na zgęstniały pudding, na wierzchu ułożyć maliny. Gotowe!


Pudding na bazie mleka kokosowego jest bardzo pożywny i sycący. Dodatek owoców przełamuje nieco mdły smak mleczka kokosowego.

Pudding jogurtowo-pomarańczowy
Składniki (na 4 porcje):
- 2 jogurty naturalne po 180 g ***
- 3 pomarańcze ***
- 2 łyżki syropu z agawy
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z dwóch pomarańczy, wymieszać z jogurtami, syropem z agawy i cynamonem. Gdy wszystko będzie dobrze zmieszane (bez grudek) dodać nasiona chia, wymieszać. Następnie przelać do szklaneczek, w których deser będzie serwowany i włożyć do lodówki. Deser powinien być w lodówce aż zgęstnieje (około 3 godzin).

Trzecią pomarańczę wyfiletować i ułożyć kawałki pomarańczy na poddingu tuż przed podaniem.



Ta wersja jest lżejsza, odświeżająca, a dodatek cynamonu nadaje jej świątecznego charakteru. 


Gwiazdki przy niektórych składnikach określają ich znaczenie w diecie strukturalnej. Produkty te są niezbędne dla procesów odchudzania, oczyszczania, wzmacniania i odmładzania organizmu. Im więcej gwiazdek, tym większa wartość produktu (skala od 1 do 5). Najwyższa pięciogwiazdkowa ocena wskazuje produkty najcenniejsze, których nie może zabraknąć w zdrowej diecie.



1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)