piątek, 15 marca 2013

Łosoś w sosie śmietanowym

To bardzo prosty i szybki przepis. Na przygotowanie całości wystarczy czas gotowania makaronu. Smak ciekawy, lekko kwaskowy, dla mnie do tej pory niespotykany. Pewnie dlatego, że pierwszy raz jadłam wędzonego łososia na ciepło oraz pierwszy raz dodałam taką (dużą) ilość cytryny do sosu śmietanowego :) Naprawdę warto spróbować.


Główne składniki (oprócz śmietany i koperku) znajdują się na liście produktów strukturalnych:
- łosoś ****
- makaron razowy ***
- cytryna **

Składniki (dla dwóch osób):
- opakowanie łososia wędzonego (150 g)
- 200 g makaronu (ja użyłam razowego)
- 250 ml śmietany 30%
- sok z połowy cytryny
- pęczek koperku
- pieprz kolorowy

Przygotowanie:
Wstawić wodę na makaron. Pokroić łososia na paseczki 1x2 cm, włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, doprawić kolorowym pieprzem, zostawić na około 10 min. Woda na makaron pewnie już się zagotowała, zatem ugotować makaron wg czasu podanego na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu wlać śmietanę na patelnię, dodać łososia, dusić kilka minut bez przykrycia, żeby śmietana się zredukowała - wówczas powstanie sos. Na koniec dodać posiekany koperek. Makaron odcedzić (nie hartować zimną wodą), dodać do sosu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać i gotowe :)





3 komentarze:

  1. Przepis zapowiada się pysznie, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale dałaś śmietany 30%?
      masakra :]

      Usuń
    2. Tak dałam 30% - wiem, masakra ;) Jednak jutro startuję w zawodach, więc zjadłam bez wyrzutów sumienia :) Pewnie można kremówkę czymś zastąpić (chudszą śmietaną, mlekiem skondensowanym), ale trzeba by zaklepać mąką. Jeśli zakombinujesz coś chudszego to daj znać :) Mogłoby też być dobre z sosem beszamelowym. No ale wtedy to już by nie było tak szybkie i proste ;)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)