wtorek, 26 lutego 2013

Łosoś zapiekany z warzywami

Wszystkie składniki tej potrawy są na liście produktów strukturalnych:
- łosoś ****
- brokuły ****
- marchew ****
- ziemniaki ***
- migdały ***
- jogurt naturalny ***
- olej rzepakowy ****
W związku z powyższym, z deserem można zaszaleć ;)



Składniki (dla czterech osób):
- 4 filety z łososia
- 1/2 kg ziemniaków
- 3-4 marchewki
- kilka różyczek brokuła (świeżego lub mrożonego)
- odrobina oleju (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
- 1 łyżka płatków migdałowych
- tymianek
- sól do smaku

Sos curry:
- 2 jogurty naturalne
- 1-2 łyżeczki curry (wg uznania)
- sól do smaku

Przygotowanie:
Z filetów odkroić skórę, filety oprószyć solą, posypać tymiankiem i odłożyć do lodówki.
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić na plasterki o grubości 1/2 cm. Warzywa wrzucić na osolony wrzątek, gotować 10 minut, odcedzić. Jeśli używamy świeżego brokuła, wystarczy tylko go sparzyć, mrożony w ogóle nie wymaga przygotowania. 

Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, rozłożyć ziemniaki, marchewkę i brokuły. Na wierzchu ułożyć filety z łososia, posypać migdałami.
Piec pod przykryciem 20 min., następnie 5-10 minut bez przykrycia.

W czasie pieczenia przygotować sos - wymieszać wszystkie składniki. Jeśli sos będzie za gęsty można dodać do niego mleka lub wyciśniętego soku z pomarańczy. 

Gotową potrawę podawać z sosem curry.


Przed pieczeniem

Po upieczeniu

Na talerzu :)



7 komentarzy:

  1. Apetyczny ten Twój łosoś. U mnie dzisiaj też rybka, też łosoś, ale z ryżem i fasolką szparagową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Rybki są dobre! W weekend będę testować coś nowego - łosoś zapiekany ze szpinakiem, tylko jeszcze nie wymyśliłam co do tego, wstępnie makaron, jeszcze myślę :)

      Usuń
    2. Jeżeli szpinak to tylko świeży, w listkach. Zdecydowanie jest najlepszy. Można do niego dodać odrobinę gorgonzoli, będzie boskie :)

      Aga, dobrze byłoby wyłączyć weryfikację obrazkową przy dodawaniu komentarzy, łatwiej będzie i przyjemniej :)

      Usuń
    3. Gorgonzola jest w planach :) A szpinak póki co taki siekany, do tego w listach jakoś nie mogę się przełamać. Spróbuję w tym sezonie :)

      A co to ta weryfikacja obrazkowa i jak ją wyłączyć? Jeszcze do tego nie doszłam :)

      Usuń
    4. Chyba wyłączyłam. Gdyby jeszcze była to poproszę o info (mnie się nie pokazuje).

      Usuń
    5. Świeży szpinak spróbuj koniecznie, jest dużo lepszy.

      Weryfikacja obrazkowa wyłączona :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)