niedziela, 17 lutego 2013

Szaszłyki z krewetek


Grillowane krewetki to smaczne danie, a jednocześnie bardzo łatwe do przygotowania. Jest efektowne, kolorowe, pięknie wygląda na talerzu i dzięki temu idealnie nadaje się jako poczęstunek dla gości. Przy tym jest naprawdę lekkie i dietetyczne.



Składniki (dla dwóch osób):
500 g krewetek tygrysich surowych (mogą być mrożone)
1 woreczek ryżu
1/2 łyżeczki kurkumy
4 ogórki kwaszone

Marynata:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić oliwą z oliwek)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka przyprawy do grilla
1/2 łyżeczki soli

Sos:
1 mały jogurt naturalny
1/2 ostrej papryczki
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Krewetki obrać z pancerzyków, zostawić ogonki. Usunąć ciemną żyłkę z grzbietu zaczynając od głowy (naciąć ostrym nożem wzdłuż i wyciągnąć). Połączyć wszystkie składniki  marynaty (czosnek przepuścić przez praskę), dodać krewetki, wymieszać i odłożyć do lodówki na min. 3 godziny.

Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Przygotować sos - papryczkę pokroić drobno,  szczypiorek posiekać, wymieszać wszystkie składniki.
Rozgrzać piekarnik (funkcja grill). W tym czasie nabić krewetki na patyczki do szaszłyków (5-6 szt. na każdy patyczek). Szaszłyki grillować 3-4 minuty z każdej strony.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)