poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Łosoś, szpinak i makaron

...idealne danie nie tylko dla biegaczy. Wiem, jestem nieco monotematyczna, bo znowu jest łosoś i znowu jest makaron, cóż jednak mogę poradzić na to, że bardzo lubię te składniki, które z kolei są pożądane w diecie osób aktywnych. Ponadto z ich udziałem wychodzą mi najciekawsze kompozycje. Ostatnio muszę szczególnie dbać o uzupełnianie żelaza, spodziewajcie się więc dań ze szpinakiem i burakiem w roli głównej :)


Wszystkie składniki znajdują się na liście produktów strukturalnych:
- łosoś ****
- makaron razowy ***
- szpinak ***
- czosnek *****
- oliwa z oliwek ****

Składniki (dla dwóch osób):
- 200 g łososia
- pół opakowania makaronu razowego
- 3 garście świeżego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina śmietany (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wstawiamy wodę ma makaron. Łososia oddzielamy od skóry, kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu, odkładamy do lodówki.

Szpinak należy opłukać i poszatkować, czosnek pokroić drobno lub zmiażdżyć praską. 

Wrzucamy makaron do osolonego wrzątku, gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. 

W tym czasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, na 1 minutę wrzucamy czosnek, następnie dodajemy szpinak. Całość dusimy około 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, można dodać odrobinę śmietany (wówczas powstanie sos). Śmietanę dodajemy w połowie czasu duszenia.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (ja używam funkcji termoobieg).
Makaron odcedzamy, hartujemy zimną wodą i odsączamy w durszlaku, następnie mieszamy z masą szpinakową i przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki łososia.

Całość zapiekamy około 15 minut - pierwsze 10 minut pod przykryciem, kolejne 5 minut bez przykrycia. Na ostatnie 2-3 minuty możemy włączyć funkcję grill, wówczas łosoś się zrumieni.


Przed pieczeniem

Po upieczeniu




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)