Przedstawiam zatem danie, które jest smaczne, pożywne, a na przygotowanie go wystarczy czas potrzebny na ugotowanie ryżu, czyli jakieś 25 minut.
- papryka ****
- pomidory ***
- szpinak ***
- oliwa z oliwek ****
- ryż brązowy ***/ryż dziki ****
Składniki (dla dwóch osób):
- 1 (średniej wielkości) polędwiczka wieprzowa
- 1 papryka czerwona
- 2 garście świeżego szpinaku
- 5-6 suszonych pomidorów w oliwie (najlepiej jeśli jest to oliwa z oliwek)
- 3 łyżki zalewy z pomidorów
- 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)
- 1 woreczek ryżu (użyłam białego, ale zdrowiej byłoby z brązowym lub dzikim)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wstawiamy wodę na ryż, gotujemy go wg przepisu na opakowaniu.
- Polędwiczkę płuczemy w zimnej wodzie, osączamy na papierowym ręczniku, oczyszczamy z włókien i tłuszczu, kroimy w nieduże paski.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwnej zalewy z suszonych pomidorów, wrzucamy mięso, smażymy na dużym ogniu (około 5 minut), mieszając od czasu do czasu. Mięso powinno się trochę przyrumienić.
- W międzyczasie kroimy paprykę, pomidory i szpinak, dorzucamy na patelnię, zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy 10 minut. Jeśli na patelni jest za sucho, można podlać odrobiną wody.
- Pod koniec duszenia można dodać śmietanę.
- Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Ugotowany ryż dodajemy do mięsa z warzywami, mieszamy i gotowe.
Przed dodaniem śmietany - danie można zakończyć na tym etapie |
Po dodaniu śmietany |
Gotowe :) |
Wygląda przepysznie :) a najlepsze jest to, że uwielbiam wszystkie składniki :))) będzie trzeba zrobić !!!!! Dzięki za pomysł. Mateusz
OdpowiedzUsuńProszę uprzejmie Mateuszu i polecam się :)
Usuń