Grillowane krewetki to smaczne danie, a jednocześnie bardzo łatwe do przygotowania. Jest efektowne, kolorowe, pięknie wygląda na talerzu i dzięki temu idealnie nadaje się jako poczęstunek dla gości. Przy tym jest naprawdę lekkie i dietetyczne.
Składniki (dla dwóch osób):
500 g krewetek
tygrysich surowych (mogą być mrożone)
1 woreczek ryżu
1/2 łyżeczki kurkumy
4 ogórki kwaszone
Marynata:
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sezamowego (można zastąpić oliwą z oliwek)
2 łyżki soku z
cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka przyprawy
do grilla
1/2 łyżeczki soli
Sos:
1 mały jogurt
naturalny
1/2 ostrej papryczki
1/2 pęczka
szczypiorku
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krewetki obrać z
pancerzyków, zostawić ogonki. Usunąć ciemną żyłkę z grzbietu zaczynając od głowy (naciąć ostrym
nożem wzdłuż i wyciągnąć). Połączyć wszystkie składniki marynaty (czosnek przepuścić przez praskę),
dodać krewetki, wymieszać i odłożyć do lodówki na min. 3 godziny.
Ryż ugotować w
osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Przygotować sos -
papryczkę pokroić drobno, szczypiorek
posiekać, wymieszać wszystkie składniki.
Rozgrzać piekarnik
(funkcja grill). W tym czasie nabić krewetki na patyczki do szaszłyków (5-6
szt. na każdy patyczek). Szaszłyki grillować 3-4 minuty z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)