środa, 23 listopada 2016

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki piekę zawsze pod koniec listopada ponieważ po upieczeniu są twarde i powinny być przechowywane kilka tygodni przed spożyciem, żeby zmiękły. Poza tym pieczenie i dekorowanie pierniczków to bardzo przyjemne zajęcie, które pomaga odczarować ponury listopad :)


To sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki, który jest wykorzystywany w mojej rodzinie od lat. Bierzcie i pieczcie! :)

Składniki:
- 1 kg mąki
- 5 żółtek (białka zostawiam i używam do lukrowania)
- 3 paczki przyprawy do piernika (używam Kamis)
- 0,5 kg miodu
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 kostka margaryny (używam Kasi), zastanawiam się czy można zastąpić olejem kokosowym, kiedyś spróbuję :)

Przygotowanie:
Miód, Kasię i cukier rozpuszczam w rondelku na małym ogniu. Mieszam żeby cukier się nie przypalił i żeby nie wykipiało. Po roztopieniu (cukier musi się rozpuścić) dodaję kakao i przyprawy do piernika. Studzę.
Wystudzoną masę przekładam do miksera, dodaję żółtka i sodę, zaczynam wyrabiać ciasto, mąkę dodaję partiami. Jak czuję, że mikser już nie daje rady, wykładam całość na stolnicę i wyrabiam dalej ręcznie. W przepisie jest informacja, żeby wyrabiać dopóki ciasto przestanie kleić się do rąk. Mnie nigdy się ta sztuka nie udała, więc nie przejmujcie się, jeśli i Wam się nie uda. Wyrabiam dopóki ciasto zrobi się gładkie, bez gródek i wszystkie składniki będą dobrze połączone.


Po wyrobieniu ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki (min. 12h). Dzięki temu ciasto się ściągnie i nie będzie się kleić. Tak przygotowane ciasto może leżeć w lodówce nawet kilka dni, albo tygodni.
Następnie dzielę ciasto na mniejsze części, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i wykrawam pierniczki, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piekę 12 minut (termoobieg) w temperaturze 150 stopni.


Po upieczeniu i wystudzeniu, przystępuję do mojej ulubionej części - dekorowania pierniczków! Do lukrowania przygotowuję lukier królewski. Lukier ten przygotowuje się z białek, cukru pudru i soku z cytryny. Poniżej proporcje do pokrywania lukrem całych pierniczków. Do dekorowania za pomocą tylki trzeba dodać więcej cukru pudru, aby masa była bardziej gęsta.
Na jedno białko (około 30 g) dodaję 150 g cukru pudru i kolka kropli soku z cytryny. Wszystko razem ubijam mikserem na wolnych obrotach (żeby masa za bardzo się nie napowietrzyła, gdyż powstaną w pęcherzyki powietrza) do momentu aż masa będzie gładka i błyszcząca. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Lukier jest idealnie biały, można go dowolnie zabarwiać. Lukier można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet  kilka dni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)